Oaza mira i odmora podno Majevice!

Lep letnji dan, dok se čekala utakmica na Mundijalu, iskoristili smo da napravimo jedan kraći izlet do Manastira Tavne. Ovaj divan srednjevekovni manastir nalazi se u mestu Banjica, na tromeđi tri opštine, Bijeljina, Zvornik i Ugljevik, i možete do njega doći iz više pravaca. Manastir je posvećen Sv. Trojici gde postoji i Crkva, manastirski kompleks, i divna priroda koja ga okružuje. Ovo je jedna od najstarijih građevina ovog kraja Semberije i Majevice i potiče iz 14.veka i pripada Eparhiji Zvorničko Tuzlanskoj.

Nekoliko puta bombardovan, rušem i obnavljan ovaj manastir je vekovima delio sudbinu lokalnog stanovništva i bio duhovni i kulturni centar Srpskog naroda ove regije.

Danas je to jedan prelepi manastir sa modernim mastirskim kompleksom koje održavaju vredne kaluđerice. I gde čovek putnik, namernik može naći utehu i mir.

Postoje dve legende o izgradnji manastira jedna govori da su ga izgradili sinovi kralja Dragutina Vladislav i Urošic što bi značilo da je sagrađen u 14. veku. Dok druga legenda kaže da je crkva u Tavni sagrađena nešto kasnije od Papraće i da je sagrađena kao zadužbina hajduka Gruje Novakovića
( sina hajduka Starine Novaka) koji je u tim krajevima boravio pa postoji legenda da je malo dalje od manastira nekih 2 km, i čuvena pećina Starine Novaka, u kojoj je prema predanjima krio od Turaka.

Odmorili smo se malo, pomolili Bogu, zapalili sveće, napili vode sa mastirskog izvora i krenuli dalje, prema pećini Starine Novaka za koju smo čuli da postoji i u ovom kraju.

Kilometar i po dalje, u selu Banjica sa leve strane primetili smo još jedno divno mesto. Etno kompleks sa jezerom, bravnaricama, vodenicom i prelepim dvorištem na kome piše Konaci Starine Novaka. Rešismo da svratimo, da malo pogledamo i ovu lepotu.

U razgovoru sa ljubaznim domaćinom saznasmo da je ovo jedno porodično imanje, koje su oni preuredili i napravili jednu mirnu oazu. Iako su tek ove godine u maju započeli sa radom, kažu nam kako uglavnom vikendom imaju goste koji baš u ovom raju okruženi cvrkutom ptica, šume, jezerceta žele da provedu vreme sa svojim prijateljima. Takođe se tu oraganizuju razna veselja, krštenja, rođendani i druge proslave po narudžbini.

Ukoliko želite da i vi boravite i proslavite neki vaš lep događaj možete ih kontaktirati putem ove stranice: KonaciStarineNovaka

Domaćini rekoše da imaju nameru da u sklopu kompleksa otvore i par vajata gde bi gosti mogli i prespavati.
Popismo po jedno hladno pivo (dobro dva) odgledasmo utakmicu do kraja i zaputismo se kući raspoloženi i zadovoljni i s obećanjem da ćemo ponovo nekad svratiti.

Do pećine za koju su nam rekli da postoji tu i da je malo nepristupačna za posetioce ipak nismo stigli. Jer što je sigurno, sigurno je. Verovaćemo im na reč da se možda baš u toj pećini skrivao Starina Novak ili neko od njegovih hajduka, a možda neki drugi put i proverimo.

 

Ocijenite

5/5 (4)
Secured By miniOrange