Manastir Kumanica svetinja gde se dešavaju isceljenja

Manastir Kumanica – sveto mesto gde slepi progledaju, nepokretni prohodaju a nerotkinje rađaju.

Ovaj manastir nalazi se na samoj granici Srbije i Crne Gore između Prijepolja i Bijelog Polja na desnoj obali Lima. Nije poznato od kad potiče ali prvi zapisi datiriju iz 13. i 15. veka. Više puta je opustošen i rušen, a čak su ga hteli srušiti prilikom gradnje pruge Beograd – Bar međutim, vernici i meštani su se pobunili, tako da pruga prolazi pored manastira.

Ovde se nalaze mošti Svetog Grigorija za koje kažu da su mnogima donele iscelenje pa u svetinju dolaze i pripadnici drugih vera da potraže spas. Za nastanak Kumanice vezane su brojne legende.

Prema jednoj priča se da je bogati srpski velmoža bežeći od Turaka svoje bogatstvo ostavio kumovima koji su kasnije tu sagradili manastir. Druga je vezana za Svetog Grigorija koji je svetinju podigao početkom 14 veka, i čije se mošti nalaze u manastiru. Za njega kažu da je bio srpski prosvetitelj iz loze Nemanjića.

Postoje priče da se ovde nalaze i mošti Svetog Save, te da su na Vračaru spaljene neke druge, ali to nije nikad potvrđeno.

Manastir Kumanica je posvećen Svetom arhangelu Gavrilu i svakog 26. jula se tu odžava veliki sabor na kom bude prisutno par hiljada ljudi iz svih krajeva. Podno manastira nalazi se izvor očinje vode, kojom se vernici umivaju ne bi li popravili vid.

Video o ovom manastiru pogledajte u nastavku:

Secured By miniOrange