Manastir Dajbabe svetinja skrivena u pećini

Nedaleko od Podgorice prema Baru u istomenom selu nalazi se manastir Dajbabe skriven u pećini. Manastir potiče od 1897 godine i posvećen je Uspenju presvete Bogorodice u obliku je krsta u prolazima kroz stenu, a gradio ga je sveti Simeon Dajbabski koji ga je  i sam oslikao freskama.

Boraveći u manastiru Ostrog, Simeona je pronašao čobanin koji mu je ispričao priču o tome kako mu se dok je čuvao ovce prikazao svetitelj iz doba Svetog Save i rekao mu da se njegove mošti nalaze u blizini Dajbabske gore skrivene u pećini, te da to ispiča nekom monahu. Čobanin je krenuo za svetiteljom i zaista u pećini video dva groba. Potom je otišao do Ostroga i poverio se monahu Simeonu koji je došao tamo, i uverio se u priču čobanina Petka, a onda je počeo da kopa tunel kroz pećinu i stvara svetilište. Crkvu je sam oslikavo freskama koje se i dan danas vide.

Da bi ušli u crkvu vernici moraju da se sagnu i prođu kroz uske prolaze. U crkvi se nalaze ruska plaštanica iz 11 veka i ikona Bogorodice jerusalimske kao i mošti Svetog Simeona.

Otac Simeon je rođen kao Savo Popović 1854. Zamonašio se u 33 godini, i ostatak života posvetio Bogu i narodu moleći se za ljude u crkvi carice nebeske, kako je nazivao i isceljujući svaku bolest i nemoć. Upokojio se 1.aprila 1941, ne dočekavši rat i stradanje na koje je upozoravao narod. Njegove mošti pronađene su 1996. godine i položene u manstirsku crkvu gde vernici dolazi da se pokolne i celivaju. Proglašen je za svetca 2010 godine i od tada se obeležava svakog 1. Aprila.

Video o ovom manastiru možete pogledati u nastavku:

Secured By miniOrange