Manastir Stjenik gde se čuda dešavaju

Da li ste čuli za manastir Sv. Jovana Stjeničkog, manastir podno planine Jelice, nadomak Čačka u kome se čuda dešavaju.

Manastir Stjenik nalazi se ispod istoimenog brda, u Čačanskom selu Banjica, podigli su ga pre više od 7 vekova braća Mrnjavčevići i u njemu se nalaze mošti Sv. Jovana Stjeničkog nad kojim su desila mnoga isceljenja i izlečenja duhovna i zdravstvena.

Prema predanju Jovan Stjenički je najviše vremena provodio u postu i molitvi, u jednoj pećini iznad manastira. U leto 1462. godine Turci su upali u manastir zapalili ga, a igumana Jovana usmrtili. Na mestu gde je sahranjen kasnije je podignuta nova crkva. Prilikom obnove manastira 1950. godine na Vidovdan, njegove mošti su iskopane i prebačene u manastir i od tada narod ovog kraja dolazi da se moli i traži lek za svoje bolesti kao i razrešenje raznih nevolja. Veruje se da su se ovde mnogi izlečili od epilepsije i plućnih bolesti.

Nedaleko od manastira kroz šumu dolazi se do izvora ” Svetinja” tj česme Sv. Velikomučenika Đakona Avakuma za čije postojanje su vezana brojna Božja čuda. Meštani pominju da je na ovom mestu trogodišnja devojčica koja je bila slepa od rođenja, nakon molitvi nad moštima i umivanja vodom progledala, kao i da su mnogi izbegli operacije i izlečeni nakon toga. Danas vernici ovde vrlo često dolaze i svi sa sobom nose flaše, kako bi natočili vode i poneli svojim kućama.

Video o ovom manastiru pogedajte u nastavku:

Secured By miniOrange