Mali Ostrog u steni i podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku

Pored magistranog puta Loznica Mali Zvornik nedaleko od starog pešačkog mosta koji spaja levu i desnu obalu Drine, tj Mali Zvornik i Zvornik odnosno Srbiju  i Republiku Srpsku nalazi se crkva u steni sa velikim zvonikom dugim 33m.

Crkva je građena u sklopu tajnog tj podzemnog grada Karađorđevića, a radili su je zarobljenici koji su kopali tunele. U obliku je krsta dužine 33 m i širine kao i visine zvonika, što predstavlja broj Hristovih godina provedenih na Zemlji.

unutrašnjost crkve

Isklesana je u steni od 1932.-1934.  godine a otkrivena tek pre 20 godina. Crkva je bila namenjena za vojsku i u  nju se ulazi sa magistranog puta dok u sklopu podzemog grada postoji još jedna koja je zatvorena a namenjena je bila kraljevskoj porodici.

Od 2020. godine kad je izvršeno osvećenje zvonika i krsta  21. Jula na Dan Sv.Velikomučenika Prokopija krsne slave Malog Zvornika uz prisustvo većeg broja vernika crkva je otvorena i u njoj se petkom održava služba.

U crkvi nema osvetljenja nego je osvetljava 101 kandilo, što ovoj svetinji daje još veći značaj i lepotu. Crkva je posvećena Sv. Vasiliju Ostroškom čudotvorcu  pa je zato vernici nazivaju Mali Ostrog.

oltar

U nastavku pogledajte video o ovoj neobičnoj crkvi.

Podzemni grad Kađorđevića „Kamena devojka“

Podzemni grad Kađorđevića „Kamena devojka“ nalazi se u Malom Zvorniku. Građen je pod velom tajne kao komandni ratni štab i sklonište kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića a za njegovo postojanje tada je znalo samo 5 ljudi.

 Gradili su ga zarobljenici, od 1930. -1934. godine, tj do atentata na kralja u Marseju. Oni su dovoženi i odvoženi noću sa povezom preko očiju tako da nisu znali šta i gde kopaju. Za izgradnju ovog grada korišćena je tajna šifra „Kamena devjoka“. Tek nedavno 2011. godine je otvoren za turiste i posetioce.

U prokopanim tunelima dužine 1500 m  i 5000 m2 površine nalazi se više prostorija. Od kraljevog apartmana, sale za sednice, kraljeve kacelarije, vojne ambulante i bolnice, lekarske ordinacije, stražare, konjušnice, vojne spavaonice gde se nalazi i kraljev ćilim a tu je  vojna kafana koja je planirana da bude vinarija, kupaonica i bunar.

Iako ga je gradio za sebe kralj Aleksandar nikad nije bio u njemu, nego je tu svoje poslednje dane u Srbiji pre nego što je otišao u izgnanstvo proveo kralj Petar Drugi Karađorđević.

U sklopu grada su i dve crkve  jedna koju je kralj zidao za sebe i porodicu i druga namenjena vojsci, tj crkva Časnog krsta – Mali Ostrog.

U nastavku pogledajte video:

Secured By miniOrange