Odabir destinacije

Svet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu, rekao je Sveti Avgustin. Putovanja vraćaju snagu i ljubav u vaš život reče Rumi, persijski pesnik i bar jednom godišnje, idite na neko mesto na kome nikada to tada niste bili, poručio je Dalaj Lama. Naučnici su kasnije utvrdili da nas putovanja zaista čine srećnima, a Seneka kaže da putovanje i promena mesta daju umu novu snagu.
Bilo kako bilo ako volite da putujete evo nekih zanimljivih činjenica koje će vam možda pomoći da odaberete željene destinacije.

Put oko sveta

– Najposjećenija zemlja na svetu je Francuska, a najpopularniji grad među turistima je Pariz.
– Da li ste znali da najveću količinu hormona sreće lučimo dok se pripremamo za putovanje? Čitanje o destinaciji na koju putujemo, planiranje obilazaka, iščekivanje polaska drže nas u stanju radosti.
– Introverti više vole planine, dok ekstrovertni tipovi ličnosti radije biraju more za odmor.
– Najviše hotelskih soba nalazi se u Las Vegasu. Najskuplja soba, ipak, nalazi se u Ženevi. Reč je o apartmanu koji zauzima čitav osmi sprat jednog hotela i cena mu je oko 70.000 dolara za noć.
– Čak 99 odsto teritorije Libije “otpada” na pustinju, a najveća zemlja na svetu bez reke je Saudijska Arabija.
– Ako ste ljubitelj jezera, putujte u Kanadu jer se u ovoj zemlji nalazi 3 miliona jezera,a svi vi obožavaocii vulkana, idite u Indoneziju jer ih tamo ima najviše.
Na kraju pre nego što počnete da pakujete svoje kofere potsetite se reči našeg Meše Selimovića koji reče:

Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vreme. Čak i više: da nikada ne zastane duže nego što je neophodno. Čovek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mesto, čovek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvesnošću koja ga čeka. Promena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposeti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promjeni mesto i nametnute uslove.

Secured By miniOrange