Pješčane piramide u Foči (Bosanski Kolorado)

Čuli ste za Đavolju Varoš u Srbiji, peščane piramide u Koloradu (SAD) a da li ste znali da i u Bosni postoje jedinstvene peščane piramide i to u blizini Foče.

Ovaj facinantni prirodni fenomen nalazi se u mestu Pirin Do na samo devet kilometara od Foče prema Miljevini. Nastale su erozijom tla i peščane gline, visine  i do 20 metara, jedne uz drugu i vrlo podsećanju na figure u Đavoljoj Varoši. Nastajale su godinama a sve je počelo još pre 200 godina.

Kiša, sneg, sunce, jaki vetrovi  i mrazevi sve je to uticalo da se ove peščane figure ovako formiraju, i da vremenom dobijaju svoj oblik. Izbrazdani pešćani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja, i sužavaju prema vrhu fomirajući neobične piramide. One rastu iz dana u dan, i taj proces erozije traje i trajaće godinama.

Za ove piramide se kažu znalo i za vreme Austrougara  koji su hteli tu da grade put do Kalinovika, ali kad su naišli na piramide pomerili su deonicu i ostavili ih na tom mestu. Ovde su snimani i kadrovi za film „Kapetan Leši“ 1960. godine koji je jedno od najuspešnih ostvarenja jugoslovneske kinematografije.

Iznad piramida nalazi se vidikovac do kojeg možete doći lepo uređenom stazom sa kojeg se pruža divan pogled na piramide i okolinu.

Video o ovom prirodnom fenomenu pogledajte u nastavku:

Secured By miniOrange