Istanbul – destanacija za svačiji ukus

Najveći grad Turske i Evrope, sedmi po veličini u svijetu, most između Istoka i Zapada smo posjetili u proljeće i u njemu proveli pet nezaboravnih dana. Pretraga cijena avio-letova je pokazala da je Beograd najbolje polazište za nas. Po konkuretnoj cijeni od 110 eura (sa svim taksama i prtljagom) za povratnu kartu, Beograd nam je bio relativno blizu i nudio mogućnost parkiranja automobila u zatvorenoj garaži (za približno 5 eura po danu).

Grad od 15 miliona stanovnika je pokazao svoju veličinu odmah pri dolasku. Dok smo nadlijetali Istanbul (koji je nosio i imena Vizantion, Konstantinopolj i Carigrad), zgrade su se protezale preko čitavog horizonta tako da u nekim trenucima nismo vidjeli ništa osim nepreglednog grada. Istanbulski aerodrom je vrlo prometan i turske vlasti vrše detaljnu kontrolu kako putnika, tako i prtljaga. Svakako isplanirajte vrijeme pri dolasku i odlasku dobro jer ćete se na aerodromu zadržati duže.

Smještaj smo rezervisali u dijelu grada Aksaray i premda je u pitanju bio hotel sa 3* i uži centar grada, po danu smo plaćali za osobu 15 eura. Inače, Aksaray je odličan izbor za traženje smještaja jer je dio čuvenog Zlatnog roga, odnosno istorijskog dijela Istanbula, ali je i odlično povezan sa ostatkom grada tramvajima i metroom.

Prvi utisak o Istanbulu nam je bio da je to grad-košnica u kojem se ljudi na neki nama neobjašnjiv način ipak snalaze. Uskoro smo se i mi snašli, i već nakon prvog dana smo vladali gradskim prijevozom.

Gradska gužva
Pogled na finansijski centar grada

Odmor u Istanbulu smo isplanirali kao kombinaciju oblilazaka istorijskih građevina, isprobavanja turske kuhinje i šopinga (po čemu je Istanbul kod nas i najpoznatiji).

Nevjerovatan geografski smještaj grada su dopunjavale građevine iz vizantijskog perida i ogromne džamije koje su vjerno oponašale Aja Sofiju. U istorijskom centru grada smo posjetili Aja Sofiju koja je sada kombinacija crkve i muzeja i još uvijek svojom veličinom dominira tim dijelom grada; preskupe bazare u centru; palatu Topkapi i njene prekrasne vrtove; Teodozijev obelisk; kao i brojne džamije (Sultanahmet, Sulejmanija…).

Džamije u Fatihu

Na prvi pogled nam je bilo očigledno da taj grad živi od trgovine. Prodavnice su bile gdje god bi pogledali, a trgovci su prostirali svoje deke čak i na trotoaru (sve dok ne bi ugledali policiju i pobjegli). Kao i u svakom milionskom gradu, cijene u Istanbulu su raznolike. Za šoping vam svakako preporučujemo da posjetite azijsku stranu jer je tamo sve prilično jeftinije. Vozom Marmaray ćete od istorijskog centra Fatih brzo doći do azijskog dijela, u blizini stadiona Fenerbahčea, a odande možete u istraživanje pješice.

Linija voza Marmaray
Fenerbahčeov stadion

Bosfor možete preći i trajektom koji ide često, a ako vas zanima turističko krstarenje uz obilazak bogataških vila i nekih udaljenih istorijskih građevina, ono je vrlo pristupačno i zanimljivo.

Krstarenje Bosforom

Međutim, mislim da ćemo tih pet nezaboravnih dana najviše pamtiti po fenomenalnoj turskoj hrani koju smo jeli što na ulici, što u restoranima oko Taksima i Galata-mosta. Hrana im je slična našoj, ali opet različita i vrlo ukusna i raznolika. Pored odlične klope, upamtićemo Istanbul kao grad gdje je alkohol praktično zabranjen i dostupan isključivo na lokacijama koje posjećuju turisti.

Parada ponosa

Ako smo šta zaboravili da spomenemo, ostavite nam komentar.

Secured By miniOrange