PREDIVNA I LUKSUZNA AZURNA OBALA – RAJ ZA SVA VAŠA ČULA

Ako ovih dana razmišljate gde da odete na odmor, a da to ne bude Grčka, Hrvatska, ili Crna Gora, mi vam preporučujemo Azurnu obalu.
Francuska rivijera ili popularnije Azurna obala je poznata po svojim prelepim sunčanim plažama, i šarmantnim gradovima poput Nice, Kana, Sen Tropea, Monaka…
Ovaj azurno plavi region, poznatiji kao Azurna obala na jugu Francuske obiluje prijatnom klimom gde sunce sija preko 300 dana godišnje i bogatim umetničkim nasleđem… Kao i starim živopisnim selima, muzejima i spomenicima, modernim odmaralištima, glamuroznim jahtama, poznatim ličnostima i zapanjujućim kazinima. I možete je posetiti kad god to želite ne samo leti.
Mediteranska kuhinja i jedinstvena tradicionalna mirisna jela u kojima dominiraju sastojci poput maslinovog ulja, plodova mora, paradajza i luka, po kojima je jug Francuske poznat, predstavljaju užitak za sve gurmane. Takođe, ovde ćete probati i najbolje vino na svetu.
Domaće turističke agencije vrlo često u svojim ponudama imaju Azurnu obalu, kao mini paket u koji uključuju Italijanski grad San Remo ili Španiju sa noćenjem u Ljoret De Maru. No za one sa malo dubljim džepom postoje i ponude za letovanja na Azurnoj Obali, u Nici ili Kanu. Bilo kako bilo, čak i za jedan dan (ako uzmete kao fakultativni izlet) je možete lepo upoznati i videti najzanimljivija mesta.
Mi smo za vas posetili Kan, Nicu, Monako i Monte Karlo i donosimo vam neke utiske kao i preporuke zašto da vaša željena destinacija bude baš Azurna obala.

KAN

Naš obilazak započeli smo od Kana. To je grad koji se nalazi u regionu Primorski Alpi zapadno od ušća reke Vara i jugozapadno od Nice. Grad ima oko 70200 stanovnika, a nekada je bio ribarsko selo. Sada je ovo mondensko mesto na Azurnoj obali vrlo posećeno zahvaljujući čuvenom filmskom festivalu.
Iskrcali smo se kod luke a onda krenuli Kroazetom u obilazak ovog lepog gradića.
Privlačni Kan ukrašen je prelepim peščanim plažama, marinom sa luksuznim jahtama, elegantnim hotelima i modernim bulevarima i restoranima.

Obavezno posetite Stari grad, autentičnu Crkvu, popnite se na brdo iznad grada do tvrđave Le suk odakle se pruža divan pogled ka celom gradu i zalivu.

Kan kula
Kan Bogorodica

Kan je svetski poznata destinacija najviše zahvaljujući prestižnom filmskom festivalu koji se odigrava svake godine u maju mesecu.
Festival je prvi put održan 1946. godine i od tad okuplja veliki broj slavnih i poznatih ličnosti. Ceo grad je ispunjen crtežima i posterima poznatih filmskih zvezda iz celog sveta a simbol ovog gala događaja je čuveni crveni tepih na stepenicama Palate Festivala (Palais des Festivals).

Kan Srpska ulica

Tu u blizini je i čuvena Srpska ulica, kojoj su neki hteli da promene naziv pa su glasali na Referendumu 1993. godine, no mnogi građani nisu želeli to, i da pogaze prijateljstvo ove dve zemlje. Naš čuveni reditelj Emir Kusturica koji je više puta pobedio na filmskom festivalu, prilikom svake pobede vodio je trubače do te ulice, i na taj način proslavljao pobedu.

Srpska ulica

NICA

Sledeća naša destinacija bila je Nica, prestonica Francuske rivijere, odnosno najlepšeg dela Mediterana zvanog Cote d’Azur (Azurna obala). Peti je grad po veličini u Francuskoj sa oko 350.000 stanovnika.
Osnovali su je stari Grci i nadenuli joj ime Nikaia, po svojoj krilatoj boginji Nike čija statua danas krasi centar Nice.

Nica spomenik Nikei

Sa 7 kilometara plaže duž poznatog Zaliva Anđela, Nica ima jednu od najdužih plaža na francuskoj rivijeri. Tu je čuvena Engleska promenada- šetalište uz zaliv, mesto kome Nica “duguje” svoju slavu i popularnost! Sada je teško i zamisliti da je ovakav bulevar u početku bio širok samo 2 m! Izgradio ga je Englez, velečasni Luis Vej, koji je sam finansirao izgradnju 1820.g. Meštani Nice su ovu ulicu nazvali “Primorska ulica”, da bi ga engleski vojvoda, sin kraljice Viktorije, promovisao kao “Englesko šetalište” 1931.g. Ovde je najviša građevina Nice, Pars d Šato, 92 m visok brežuljak prostire se iznad starog grada. Prelep park sa vidikovcem, vodopadima, zelenilom, stazama… Na njemu su ostaci zamka koji potiče iz doba naseljavanja Grka na ovim prostorima.

Nica Pars d Šato

Takođe u Nici možete videti hotel „Negresco“– jedan od najluksuznijih hotela u Evropi. Stari grad okupljen oko Katedrale St. Reparate (veoma živopisna zona grada sa malim kafeima, bistroima i pijacama); trg Mesena – centralni gradski trg sa velelepnim građevinama u klasicističkom i neobaroknom duhu.

Nica Ravna zgrada

Centar Nice označava velika “Fontana sunca”, prekoputa trga Masena. Tu su i vrtovi Alberta I – najstariji park i Mount Baron sa srednjovekovnom tvrđavom nad zalivom Anđela.

Nica vodopad

U Nici su živeli i radili Pikaso, Matis, Hemingvej kao i druge poznate ličnosti iz sveta muzike i filma.
Nakon karnevala u Riu, Nica je svake godine od 14. februara do 4. marta domaćin drugog najvećeg karnevala na svetu. Tada se reke ljudi šetaju ulicama ovog grada i uživaju u spektakularnim nastupima.

Nica slika

Na 10 kilometara od Nice nalazi se mirisno selo Eze poznato po fabrici parfema.

 

Nastaviće se…

 

Secured By miniOrange