Ada Bojana – raj za dušu! (2 deo)

Drugi dan boravka na Adi rešili smo da istražimo okolinu tj plaže i otkrijemo zašto mnogi kažu da je Ada Bojana posebna.

Velika peščana plaža proteže se od Ulcinja do Gornjeg Štoja tj do ušća Bojane u more. Ova plaža duga je nekih 15 km, i može se doći do nje na više načina sa magistralnog puta od Ulcinja imate prilaze plažama ili pored sojenica u Štoju makadamskim putem koji nije baš impresivan. Duž reke Bojane nanizane su autentične ribarske kućice tj sojenice koje takodje možete iznajmiti ukoliko želite pravu avanturu.

Ova plaža poznata je po surfanju na vetru jer povoljni vetrovi prave odlične talase koji omogućavaju surfanje. Na Adi Bojani se nalazi škola windsurfa (kajta kako tamo kažu). Tu su brojni plažni barovi, restorani, a posle ušća nalazi se deo plaže za nudiste odakle se proteže čuveni nudistički kamp Ada Bojana.

Do nudističke plaže (Ada Bojana) možete doći i direktnim putem preko mosta na Bojani. Možete automobilom ali i peške da dodjete do nudističkog kampa. Trebamo i to napomenuti da se do ovog ostrva nekad dolazilo splavom, a da je od 1987. godine ostrvo sa kopnom povezano mostom.

Ulaz na nudistički kamp vam se naplaćuje po 2 e za pešake, 5 e za automobile, a možete da kupite i sezonsku propusnicu koja vam košta 100 e. Do same plaže vas vodi lep asfaltiran put kroz šumicu, ali koji je fino osvetljen i noću, te možete doći i kolima ali peške ako vas ne mrzi da šetate oko 1,5km.

Na ulazu u FKK nudistički kamp vam se nalazi džokej klub, auto kamp, parking, market, te drugi objekti, teniski tereni, restorani, a tu su i bungalovi ili zidani dupleksi koje možete da iznajmite ukoliko želite da budete smešteni na samoj plaži.

Na samom ulazu u nudističko naselje vam je tabla koja vas obaveštava šta je dozvoljeno a šta ne, kao i obaveštenje da treba da se skinete goli, ukoliko želite da udjete na nudističku plažu.

Duga peščana nudistička plaža oko 3 km proteže se do drugog ušća Bojane u Jadran tj do same Albanske granice. Na ovoj plaži možete uživati u čarima nudizma, ukoliko ne volite da vas stežu kupaći kostimi, potpuno goli, dopuštajući svom telu da pliva bez ikakvih stega i uživa na suncu slobodno. Možete iznajmiiti ležaljke i suncobran ili jednostavno prostreti svoj peškir i uživati na pesku.

U sklopu plaže nalazio se restoran „Maestral“ sada “Nova Ada Bojana” gde se možete osvežiti nekim pićem ili uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, a u toku leta organizovane su i razne akustične svirke pa se možete i lepo provesti uz dobru muziku. Gledati zalazak sunca koji ostavlja bez daha, slušajući zvuk talasa, uz dobro vino i lepo društvo.

Vrlo često ćete moći videti ili čak sami jahati konje na plaži koje možete iznajmiti u konjičkom klubu na ulazu, uživati u prekrasnom zalasku sunca, koje ovde izgleda čarobno, a možete sve to ovekovečiti na svom aparatu ili pak slikarskom platnu.

Na ovoj čuvenoj plaži snimljen je film „Lepota poroka“ koji je doprineo popularizaciji Ade Bojane i nudizma, pa se nemojte začuditi ako na njoj sretnete i nekoga od poznatih ličnosti, glumaca, pevača, umetnika koji ovde vole da dolaze, ali ne posežite za svojim aparatom da ih slikate jer to ovde strogo zabranjeno.

Sve u svemu, ukoliko volite nudizam, slobodu, more, sunce, i prijatnu tišinu, uz šum talasa, onda je ovo pravi izbor za vas. Jer kad jednom dodjete, i osetite čari Ade Bojane, poželećete opet da se vratite na ovo mesto za koje možemo slobodno reći da je raj za dušu.

p.s. Na ovom videu možete pogledati kratki vodič kroz Adu Bojanu!

A ovde možete pogledati kako izgleda  čaroban zalazak sunca!

Secured By miniOrange