Jezera Slovenije koja ostavljaju bez daha!

Proleće je pravo vreme da posetite Sloveniju, baš u onom periodu kad se sneg otopio i priroda se budi. Mi smo u ovaj obilazak krenuli krajem marta, najpre smo bili na takmičenju u Ski skokovima na Planici, o čemu smo vam već pisali a onda u povratku rešili da vidimo prirodne lepote Slovenije.

Nacionalni Park Triglav pokriva gotovo čitav pojas Julijskih Alpa i jedan je od najstarijih evropskih parkova. Netaknuta priroda,bogata vegetacija i obilje zaštićenih životinjskih vrsta čine ga jedinstvenim, neizrecivo lepim, i dragocenim prirodnim bogatstvom Slovenije. To je inače jedini nacionalni park u Sloveniji, nazvan po najvišem vrhu u toj zemlji Triglavu, koji je visok 2864 metra i nalazi se u samom srcu parka okružen rečnim dolinama i kanjonima, jezerima i prelepim zelenim prostranstvima šuma i livada. Ime Triglav prema brojnim legendama dobio je po moćnom staroslovenskom božanstvu, troglavom bogu Triglavu, za kojeg se verovalo da živi upravo na vrhu ove planine.Triglav je po verovanju Starih Slovena bio bog rata, ali kao jedan od vrhovnih bogova obavljao je trostruku funkciju sa motivima, rodjenja, smrti predaka te samog života.

Kranjska Gora je poznati zimski i letnji turistički centar na severoistoku Slovenije, malo turističko mesto koji se nalazi blizu granica sa Austrijom i Italijom, a graniči se s Nacionalnim parkom Triglav na jugu. Neverovatni vrhovi, jezero Jasna, ski centar Planica i izvor reke Save, samo su deo onoga što Kranjska Gora nudi i naravno čuvene Kranjske kobasice nadaleko poznate. Nakon euforije i takmičenja na Planici krenuli smo u potragu za mirom, a jedno takvo mesto nas je čekalo nedaleko od Kranjske gore, nekih par kilometara od centra uz reku Pišnicu – jezero Jasna koje ostavlja bez daha.

Do jezera možete doći i kolima ali i peške, čine ga dva medjusobno povezana veštačka jezerca na ušću potoka Velika i Mala Pišnica. Mesto gde možete uživati u kristalno čitoj vodi u kojoj se vidi odraz planina ali i sav podvodni svet.

Ovde možete napraviti divne fotografije, opustiti se i uživati u prelepim pogledima, popiti kaficu u nekom od obližnjih kafića i restorana na samoj obali, ribariti (pošto je poznato po ribolovu) ali ono što nikako ne smete je brati cveće jer je kazna za to oko 800 e.

Refleksija Sunca u ovoj kristalno čistoj vodi doprineće tome da se i u martu možete sunčati pa čak i pocrniti za vrlo kratko vreme dok se na okolnim planinskim vrhovima i dalje vidi sneg.

Na nas je ovo jezero zaista ostavilo utisak a s obzirom da je u blizini dosta kućića koje se iznajmljuju počeli smo razmišljati i o nekom mogućem odmoru tu u narednom periodu.

Bledsko jezero – Bled

Bled je mali gradić u Sloveniji, severozapadno od Ljubljane pored koga se nalazi Jezero Bled jedna od najposećenijih prirodnih atrkacija. Ovo prekrasno jezero smešteno je na 475 m nadmorske visine na severozapadnom delu slovenskih Alpa. Neverovatne prirodne lepote Bleda i njegove okoline čine ovo mesto jednim od najlepših Alpskih odmarališta, veoma popularnim zbog umerene prijatne klime i čistog vazduha kao i lekovitih termalnih jezerskih voda. Odrazi planiskih vrhova, drveća i sunčevih zraka u vodi je ono što će oduševiti sve koji ga posete, a čuvena Bledska krempita (kremna rezina) je ono što će vam odmor učiniti sladjim i što obavezno morate probati.

Bledski zamak je nezaobilazna znamenitost jezera a njime se ponosi i cela Slovenija.To je najstariji zamak u ovoj državi, sa koga se pruža pogled na samo jezero ali i na planiske lance Karavanke i Julijske alpe. Zamak je kontrast dveju struktura – zidine su romaneskne, a sam dvorac je u renesansom stilu tako da predstavljaju dve različite kulturne epohe.

Bledsko jezero je okruženo stazom dugačkim oko 6 km i možete ga obići peške ili biciklom. Na sredini jezera je ostrvce gde se nalazi čuvena Vaznesenjska crkva sa koje dopiru zvuci zvona i čine ovaj predeo bajkovitim. Pored crkve tu je i mali muzej, ali je najveće uzbuđenje doći ovde gondolom (pletnom). Pletna će vas dovesti na južnu stranu ostrva, Južne stepenice (Južno stopnišče), sagrađene 1655. godine. Ovo stepenište ima 99 stepenika i lokalna je tradicija da mladoženja prenese svoju nevestu preko svih 99 stepenika.

Inače jezero možete obići i čamcima koje možete iznajmiti. Postoji nekoliko opcija i tura – najčešće vožnja do crkve ili oko celog jezera. Ako volite veslanje, možete iznajmiti i čamac kojim ćete sami upravljati.

Ovaj slovenački biser redovno posećuju turisti iz celog sveta i rado se ponovo vraćaju da uživaju u prirodnim prizorima, ukusnoj hrani i bogatoj kulturi.

Bohinj

Na samo 30 km od Bleda nalazi se jezero Bohinj, mnogo veće ali ne toliko posećeno, smešteno na 526 metara nadmorske visine takodje unutar Nacionalnog parka Triglav. Bohinj je najveće slovenačko jezero i nalazi se u srcu Julijskih Alpi, u podnožju Triglava. Iznad Bohinja se nalaze brojna skijališta. Ističe se prirodnim lepotama i kulturno istorijskim spomenicima.

Jezero je ledničko – tektonskog porekla, a glavna pritoka jezera je reka Savica. Bohinjsko jezero je protočno i iz jezera ističe reka Jezernica.

Voda u jezeru je hladnija ali i čistija za kupanje nego u Bledu. Dok je priroda oko jezera netaknuta. Bohinj s okolinom pravi je raj za aktivnu razonodu zato što svojim jedinstvenim položajem pruža brojne mogućnosti za najrazličitije sportske aktivnosti.

Ovde možete ribariti u prirodno čistim vodama a takodje uživati i u ronjenju, raftingu, splavarenju, penjanju po stenama, jahanju konja… Na jezeru možete iznajmiti jedrilice, kanue, kajake i planinske bicikle.Ako volite planinariti, imate dovoljno planinarskih staza u ovom području, čak se možete popeti na vrh planine Triglav.

Slap Savica

Četiri km zapadno od jezera Bohinj, nalazi se drugo popularno mesto, koje trebate posetiti kad ste već tu, Savica Slap. Do njega možete doći autom ili peške. Na ulazu je parking s restoranom i kafićem.

I taman kad pomislite da ste stigli čeka vas još jedno iznenadjenje! Da biste došli do mesta gde izvire Sava Bohinjka koja prilikom spajanja sa Savom Dolinkom čini početak naše najduže reke Save koja protiče kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i na kraju se uliva u Dunav u Srbiji, trebate da se popnete još nekih 500 stepenica uzbrdo. No svaki trud i kap znoja ali i 3 eura , su se isplatili jer prizor koji tamo možete videti ostavlja bez daha. Prelepi slapovi (vodopadi) koji izviru iz planine oplemeniće vas pozitivnom energijom i napuniti snagom da se sa lakoćom vratite a takodje možete napraviti i prelepe fotkice za uspomenu.

Ova tri jezera koja smo posetili su napopularnija i najveća u Sloveniji, inače treba napomenuti da ih ima mnogo više čak 321 u koje su uključeni i periodična jezera te veštački rezervoari. Najveće jezero po površini je Cerkniško ali ono je periodično pa se dešava da tokom leta skoro presuši dok je odmah iza njega po veličini Bohinjsko.

Nadamo se da smo vam bar na trenutak približili lepotu ovih jezera i da ste poželili da ih i sami posetite a ako ste već bili tamo podelite sa nama svoja iskustva.

Video sa ovog lepog putovanja možete pogledati ovde:

Secured By miniOrange