Avantura u potrazi za manastirom Hopovo

Bila je sredina juna kad smo proveli zabavan vikend u Novom Sadu i pisali vam o Tamburica festu na kom smo tada bili.

Petrovaradin

Nakon što smo se odjavili u hotelu, otišli smo još jednom do Petrovaradina kako bi ručali. Na samom Dunavu, sa pogledom na Varadinski most, u opuštenoj atmosferi čarde Aqua Doria oljutili smo se odličnom fišem koji su nam poslužili u kotliću i uživali u bijelom vinu.

fiš u Čardi

Dan je bio sunčan pa smo odlučili nakratko zastati na Iriškom vencu. Nakon što smo parkirali kod Planinarskog doma “Vojvodina”, uočili smo da odande postoji planinarska staza kroz šumu koja vodi do (kako smo pretpostavili) manastira Hopovo. Staza je bila dobro označena i utabana, ali bez naznačene kilometraže do cilja tako da smo povremeno razmišljali o povratku. Turisti koje smo putem sretali su nam davali informacije o preostalom putu i staza nas je zaista nakon nekih 40 minuta hoda dovela do čistine gdje je bio manastir Novo Hopovo.

Manastir Novo Hopovo je osnovan početkom XVI vijeka mada se jedno vrijeme mislilo da je crkva sv. Nikole podignuta 1576. godine. Danas se zna da ovaj podatak nije tačan i da je Novo Hopovo starije i da je te 1576. godine umjesto starije sagrađena nova crkva. Kako o vremenu gradnje manastira tako i o njegovom osnivaču postoji više verzija. Po tronoškom rodoslovu manastir je osnovao slijepi Stefan Branković (1420-76). S druge strane žitije srpske despotice Angeline, kao osnivača navodi despota Đorđa Brankovića (vladika Maksim) i to u vremenu od 1496. do 1502. godine. Po tome izvoru manastir Novo Hopovo jeste njegova prva zadužbina. Danas se zvanično smatra da je manastir zadužbina despota Đorđa Brankovića.

Crkva (oltar i naos) je po prvi put oslikana 1608. godine. Ne zna se ko su bili autori, ali se pretpostavlja da su to bili neki slikari iz Svete Gore. Manastiru svakako nije bilo teško dovesti slikare iz tih krajeva budući da su stalno održavane tijesne veze sa Svetom Gorom. Same slike su veoma interesantne i nadasve neuobičajene jer daju mnogo novina za ono doba. Crkveni ikonostas je rezan u periodu između 1754-70. godine, a barokni uticaj je sasvim vidljiv (rad Paula i Antona Raznera). U svakom slučaju radi se o umjetnički veoma vrijednom radu tim više što je cjelokupni ikonostas bio pozlaćen. Godine 1770. ikonostas je oslikao Teodor Kračun. Na žalost danas od ikona ima veoma malo – od ukupno 61 ikone spaseno ih je od ratnih razaranja tek 19.

U periodu 1757-60. godine u manastiru je boravio Dositej Obradović, ali se tu nije dugo zadržavao. Ipak, ove tri godine provedene u manastirskim ćelijama ostavile su u njemu dubok trag.

Obišli smo manastir i popričali sa monasima. Rekli su nam da je do Starog Hopova još nekoliko kilometara, a glavnim putem do Planinarskog doma 5km.

manastir Novo Hopovo

 

manastir Novo Hopovo

Nakon kratkog odmora u dvorištu manastira, odlučili smo se za povratak glavnim putem jer je već bilo poprilično kasno, a mi već pomalo umorni za uspon planinarskom stazom. Staro Hopovo smo ostavili za neku drugu priliku.
Putem smo od mještana saznali za prečicu do doma, i kupili odlično vino po povoljnoj cijeni. Dan je bio prilično topao, a mi opet gladni tako da smo sa oduševljenjem svratili u Vinsku kuću Kovačević gdje je bilo krcato od turista, ali su nam oni ipak pronašli slobodan stol (sa najljepšim pogledom na okolna brda) i sa osmjehom ugostili gladne putnike namjernike.

Kovačević je smješten u samoj blizini Iriga, uz magistralni put koji vodi ka Novom Sadu. Osnovani su 2010. sa popularizacijom vinskih puteva i razvojem turizma na Fruškoj gori. Pored nadaleko poznate vinarije, ovdje možete ručati, proslaviti neki važan događaj u vašem životu ili čak provesti vikend uživajući u nekom od njihovih apartmana sa pogledom na prekrasnu Frušku goru.

 

 

Ručali smo po drugi puta taj dan uz odličnu uslugu i pogled, pozdravili se sa ljubaznim osobljem u Kovačeviću, a zatim nastavili pješačenje i uskoro ugledali naš auto u blizini planinarskog doma.

Na kraju ove avanture koja je traja neka 3 sata, premda iscrpljeni od pješačenja, bili smo srećni i ispunjeni jer smo upoznali neke nove krajeve i predivne ljude. Sigurno ćemo se jednom vratiti!

Ako ste posjetili neko od ovih mjesta ili bi voljeli da ih posjetite, komentarišite i pitajte nas za iskustva.

 

Secured By miniOrange