Osijek – grad po mjeri čovjeka

Na samom početku ove putopisne reportaže vam moram reći da smatram Osijek jednim od najljepših gradova na “ex-yu” prostorima. Kako ga odavno nisam posjetio, sa naročitim sam uzbuđenjem krenuo na put u nadi da ću uspjeti za jedan dan obići sva ona meni draga i posebna mjesta. Isplanirali smo putovanje kao city-tour ekskurziju sa kombinacijom noćnog kupanja u Bizovačkim toplicama, i na moju veliku radost uspjeli da sve to obavimo za jedno popodne.

Osijek (kroz istoriju poznat kao rimska Mursa, mađarski Eszek i njemački Essegg) je grad u istočnoj Hrvatskoj. Smješten je u ravnici na desnoj obali rijeke Drave između 16. i 24. kilometra od ušća u Dunav. Najveći je grad u Slavoniji, četvrti po veličini grad u Hrvatskoj te sjedište Osječko-baranjske županije. U samome naselju Osijeku živi 84.104 stanovnika, a na području administrativnoga Grada Osijeka 108.048 stanovnika. Grad je industrijsko, upravno, sudsko i kulturno središte. Osijek čini 7 gradskih dijelova: Tvrđa (stari grad, izgrađen većinom u 18. vijeku), Gornji grad, Donji grad, Novi grad (uključujući naselje Sjenjak), Industrijska četvrt, Retfala i Jug II.

Osijek

Krenuli smo iz Brčkog u popodnevnim časovima i vozeći nekih 1.5 sat kroz slavonsku ravnicu i šume, a preko Županje i Vinkovaca stigli do Osijeka. U gradu nas nije zatekla gužva premda je bio vikend, a parking u neposrednoj blizini centra grada i katedrale smo našli veoma lako. Laganom šetnjom širokim osječkim ulicama i uz razgledanje starih fasada Gornjeg grada smo izbili pred poznatu osječku katedralu i gimnaziju koje su u neposrednoj blizini. Gornji grad je urbano središte Osijeka izgrađen najvećim dijelom krajem 19. i početkom 20. vijeka, pa ga karakteriše arhitektura historicizma. Najistaknutija građevina je župna crkva sv. Petra i Pavla (katedrala) visoka 94 m, građena 1894. do 1899. u neogotičkom stilu, prema projektu njemačkog arhitekta Franza Langenberga, a na poticaj biskupa Josipa Jurja Strossmayera. U blizini je neoklasicistička Palača županije i Hrvatsko narodno kazalište. Do 2008. godine ova je konkatedrala bila samo Župna crkva Sv. Petra i Pavla, u Osijeku popularno nazvana “katedrala” , ali uspostavom Đakovačko-osječke nadbiskupije, ova crkva dobija dostojanstvo konkatedrale.

Nakon nekoliko selfija pored katedrale, prateći tramvajske šine smo izašli na glavni gradski trg trokutnog oblika – Trg Ante Starčevića. Taj dio grada je ujedno i pješačka zona, ali i zona gdje prolazi gradski saobraćaj (tramvaj, autobus) pa pješacima oprez svakako neće biti na odmet jer smo se i sami uvjerili da su tramvaji u Osijeku praktično nečujni. Hodajući preko trga već se polako nazire Drava i vrlo brzo dolazi do Promenade, odnosno poznatog šetališta uz Dravu dugačkog nevjerovatnih 9 kilometara.

Neobičan kontrast između dvije obale Drave, jedne potpuno nenastanjene i jedne gdje vrvi od života daje ovom šetalištu njegovu čar. Kako smo na Promenadu stigli u predvečerje, bilo je idealno vrijeme da nakratko zastanemo i uz kaficu odmorimo oči gledajući Dravu, usidrene brodice u nautičkom klubu, pješačke mostove i zeleno prostranstvo na drugoj obali koje se prostire u smjeru nacionalnog parka Kopački rit. Nakon kratkog odmora smo se prošetali dijelom promenade između dva pješačka mosta, a zatim se zaputili u kratak obilazak Tvrđe.

Po Osijeku se lako možete kretati kako pješke, tako i autom čak i bez upotrebe navigacije. Od Gornjeg grada do Tvrđe smo stigli za 10-ak minuta i parkirali se unutar samih zidina, a zatim krenuli u obilazak istorijskog Osijeka. Tvrđa je istorijsko jezgro Osijeka, ostatak nekadašnje osječke tvrđave koji je postepeno prerastao u gradski prostor. Podigle su je austrijske vojne vlasti nakon oslobođenja od Turaka 1687. godine, kao sjedište generalata i važnu obrambenu tačku jugoistočnog dijela carstva. Glavni trg u Tvrđi je Trg sv. Trojstva na kojemu se ističu barokne zgrade. Najznačajnija je palata Slavonske Generalkomande, zdanje podignuto za sjedište generalata i Zemaljsku upravu Slavonije. Nije poznat arhitekta ove građevine, ali se zna da je građena po nalogu kneza Eugena Savojskog od 1724. do 1726. godine. Sredinom Trga sv. Trojstva uzdiže se Kužni pil, odnosno spomenik Presvetog Trojstva, podignut u znak zavjeta protiv kuge koja je ranije često pogađala Slavoniju. Dala ga je izraditi 1729.-1730. godine Marija Ana Petraš, supruga zapovjednika osječke tvrđave, o čemu svjedoči natpis na postolju.

Bizovačke toplice

Već je pao mrak kada smo se pozdravili sa Tvrđom i zaputili ka Bizovačkim toplicama udaljenim nekih 15km od Osijeka. Vozeći osječkom obilaznicom prošli smo pored velikog tržnog centra Portanova, i premda nismo imali vremena za shoping, morali smo zastati makar na pola sata čisto da pogledamo cijene i ponudu. Toliko nam je bilo i dovoljno, jer nismo zatekli nikakva sniženja, a cijene su bile gotovo paprene.

Nastavili smo prema Bizovcu i uz povremenu komunikaciju sa mještanima došli do našeg odredišta. Došli smo na vrijeme za noćno kupanje koje je u Toplicama, inače, subotom od 20-24h po pristupačnoj cijeni od 15 kuna. Kako je bio jesenji period, mogli smo koristiti samo unutrašnji dio bazenskog kompleksa koji se sastojao od 3 bazena (različitog tipa i namjene) i dva ogromna jacuzzija sa vrućom termalnom vodom. Gužva u toplicama nije bila velika i sasvim fino se moglo plivati i opustiti u mjehurićima jacuzzija. Za vrijeme noćnog kupanja je cijelo vrijeme radio restoran u kojem se može pojesti pica ili pomfri, i naravno popiti pivo. Bizovačke toplice imaju i veliki broj vanjskih bazena sa toboganima i drugim sadržajima, ali smo mi bili u toku jeseni pa taj dio nije radio.

Ostali smo do pred zatvaranje bazena, a zatim se uputili prema Brčkom novim auto-putem preko Đakova i Slavonskog Broda.

Pogledajte i naš kratak vodič kroz Osijek i Bizovac:

Bio je ovo odličan jednoidnevni izlet koji se može dopuniti i produžiti brojnim drugim sadržajima, a svakako bi bilo dobro ako boravite duže i noćite u Osijeku, preći na drugu strane Drave i zaputiti se prema Kopačkom ritu kako zbog prekrasne prirode, tako i zbog odličnih restorana na koje ćete naići putem.

Pišite nam o vašim putovanjima po Slavoniji i komentarišite.

Secured By miniOrange